SVE U PRIRODI JE POVEZANO: Po izgledu ploda možemo zaključiti koji organ liječi

Nevjerovatno je to koliko je u prirpdi sve skladno i povezano. Kada vidite ove slike i primjere iznenaditi ćete se dodatno. Ove biljeke nevjerovatno liće na neke naše organe, a upravo one i lijeće. Pogledajte sličnost i šta lijeće…

Paradajz – Srce


Paradajz ima četiri komore i crven je. Srce takođe. Istraživanja pokazuju da je paradajz prepun kalijuma i gvožđa i dobra su hrana za srce i krv.


Orah – Mozak



Orahovo jezgro liči na mozak, ima lijevu i desnu hemisferu, čak i nabori liče moždanim vijugama. Danas se zna da orah stvara neuronske prenositelje moždanih funkcija.
Celer – Kosti



Celer, rabarbara i sl. sliče kostima i utiču na jačinu kostiju. Kosti sadrže 23% natrijuma baš kao i ova hrana. Ako ne uzimate preko hrane dovoljno natrijuma, vaš će ga organizam uzeti iz kostiju, koje tada slabe. Ova hrana nadoknađuje potrebe vašeg skeleta.



Avokado, patlidžan i kruške utiču na zdravlje i funkciju materice – a upravo na nju liče! Ako žena pojede jedan avokado nedeljno, hormoni će joj biti uravnoteženi i spriječava se rak materice i jajnika. A najzanimljivije je to što je potrebno tačno 9 mjeseci da avokado od cvjeta postane zreli plod!
Slatki krompir – Pankreas



Batat (Slatki krompir) liči na pankreas i uravnotežuje šećer u krvi.
Šargarepa – Oči



Šargarepa u presjeku liči ljudskom oku. Zjenica, šarenica i druge crte podsjećaju na oko. Da i nauka je dokazala da šargarepe itekako povećavaju protok krvi i funkciju očiju.

Grejpfrut – Dojke



Pomorandže, grejpfrut i ostali agrumi liče na ženske dojke i pomažu kretanju limfe kroz dojke te spriječavaju rak.
Đumbir – Stomak



Đumbir liči na želudac, poznato je da ublažava želudačne tegobe i nadutost. Sadrži posebne enzime koji su odgovorni za katalizu proteina u hrani i na takav način pomažu probavi i spriječavaju grčeve, spriječava nastanak čira, oštećenja sluznice želuca, koristi se za liječenje želučanih bolesti poput dispepsije, kolika i dijareje.
Pečurka – Uho



Gljiva poput šampinjona prerezana na pola podsjeća na ljudsko uho. Gljive poboljšavaju sluh, jer su jedna od rijetkih namirnica koje sadrže vitamin D. Ovaj vitamin je važan za zdravlje kostiju, čak i onih sitnih u uhu koji prenose zvuk prema mozgu.

Luk je sličan ljudskim ćelijama. On pomaže uklanjanju otrova iz njih. Od njega plačemo, a suze ispiraju i čiste spoljni dio oka.


Bijeli luk ima slična svojstva, uklanja otrove i opasne slobodne radikale iz našeg tijela.

Masline pomažu zdravlju i funkciji jajnika.

Smokve su pune sjemena i vise u paru. One povećavaju broj i pokretljivost spermatozoida što sprečava muški sterilitet.

Pasulj zapravo liječi i pomaže funkciju bubrega, a izgleda upravo kao bubreg.
Izvor: Atma
priroda-zdravlje.com