Glog sadrži aktivne tvari s antioksidativnim djelovanjem. U cvjetovima se, uz nešto eteričnog ulja, nalazi trimetilamin i glikozid oksiakantin. Kinezi su nekad od gloga pravili fermentirano piće, a njegovi ostaci pronađeni su u 9 000 godina starim lončanicama.
Smatra se da je već tada bio značajan u religiji. Legenda kaže da je od ovog grma napravljena Hristova kruna od trnja. Uz njega se vežu i mnoga druga vjerovanja, čak i mitovi poput onog o vampirima.
Glog je u to vrijeme rastao u Europi, Aziji, Severnoj Americi i Mediteranu, ali danas je proširen po čitavom svijetu. Poznat je i pod nazivima bijela drača, bijeli trn, glogić, glogovac, glogovina, oštri trn, trnka, žetica, glagovna glog, gloginja, medvjedove hruške.
Lijek za srce
Glog sadrži aktivne tvari s antioksidativnim djelovanjem. U cvjetovima se, uz nešto eteričnog ulja, nalazi trimetilamin i glikozid oksiakantin. Plodovi sadrže eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu, te u izuzetnim količinama kalijum, natrijum, kalcijum i soli fosforne kiseline.
Nakon uvrštavanja tinkture svežih plodova gloga u homeopatsku knjigu Vilmara Švaba, postao je popularna biljka i predmet mnogih istraživanja. Ona su potvrdila da je glog vrijedan lijek za srce. Među ohrabrujućim zaključcima je i onaj da glog spriječava porast modernoga doba – infarkt.
Svi koji imaju problema s previsokim pritiskom, žele da se zaštite od opasnosti visokog holesterola i začepljenja krvnih sudova, te svi koji pate od srčanih kriza, mogu se s punim povjerenjem liječiti glogom.
Ova biljka široko se koristi za održavanje zdravlja krvnog sistema, kod visokog pritiska, slabljenja srčanog mišića i srčane aritmije. Prihvaćen je kao siguran i delotvoran tretman ranih faza srčanih bolesti, te kao djelotvorna terapija kod već uznapredovalih faza. Preporučuje se nakon srčanog udara, budući da povećava prokrvljenost koronarnih krvnih sudova.
Pospješuje aktivnost i bolju ishranu ćelija srčanog mišića. Uopšteno bi svako iznad 50 godina trebao povremeno uzimati tinkturu gloga.
Druge primjene gloga
Glog je jedna od biljaka s najjačim smirujućim dejstvom.
Pomaže kod umora, manjka energije, lošeg sna, teškog disanja, vrtoglavica, lupanja srca, tjeskobe, nervoze i šuma u ušima.
Vrijedan je i u menopauzi.
Može se koristiti kao pomoć kod mršavljenja, jer podstiče izbacivanje viška vode iz organizma. To ga svojstvo čini korisnim i kod celulita, edema i bolesti zglobova.
Glog jača vezivno tkivo na zglobovima, a zbog antiupalnog djelovanja savetuje se kod ulcerativnog kolitisa i probavnih tegoba.
Štiti od djelovanja slobodnih radikala i spriječava bolesti krvnih sudova poput arterioskleroze.
Brojne studije o glogu ustanovile su da je on sigurna i dobro podnošljiva biljka. Međutim, glog se ne preporučuje trudnicama i doiljama.
Berba gloga
Za liječenje se najčešće koriste dvije vrste gloga – crveni i manje poznati bijeli glog. Glog raste uz puteve, ivice šuma i livada, a karakterističan je po trnju i trokrakim i petokrakim listovima.
Kora se sakuplja u proljeće kada kolaju sokovi, te se koristi osušena ili svježa. Plodovi se beru u jesen kada su jarkocrveni. Cjvetovi, po mogućnosti bijeli, beru se u pupoljcima ili neposredno prije otvaranja.
Vrijeme za branje cvjetova je između aprila i juna. Suše se u hladu u tankim slojevima.
Kapi od gloga
– 20 g usitnjenih listova i cvjetova prelijte s 200 ml 70 postotnog alkohola. Povremeno promiješajte. Nakon tri sedmice procjedite i profiltrirajte. Piti dvadeset kapi dnevno s malo tečnosti.
Ove kapi djeluju preventivno, ali i kao pomoćna terapija kod bolesti krvnog i nervnog sistema.
Sirup od gloga
U blender stavite kilogram bobica gloga, prelijte s vodom tako da seže 2,5 cm iznad bobica. Izblendirajte i ostavite tako 24 sata. Stavite to na laganu vatru, a kada počne lagano ključati, ostavite neka se krčka pola sata.
Smanjite ringlu i pustite da odstoji još pola sata. Procjedite tečnost i kada se ohladi, stavite je u fržider. Bobice izblendirajte dodajući im novu vodu. Zatim ih opet jednako kuhajte pola sata i ostavite da stoje još pola sata. Dobro procjedite kroz krpu, da bude što gušće.
Taj sok pomiješajte s prvobitno iscjeđenim. I zatim ga krčkajte na laganoj vatri dok ne ostane 1/4 mješavine. Sipajte u sterilizovane flaše i uzimajte 6 do 12 kašika dnevno. Rok trajanja je neograničen.
Pomoć kod infarkta
Pojačana formula herbalista Ričarda Šulza za one koji su pretrpeli infarkt.
Sastojci:
– 240 ml sirupa od gloga;
– 30 ml tinkture od srčanika;
– 30 ml tinkture od korijena đumbira;
– 30 ml tinkture od kaktusa,
– Selenicereus grandiflora;
– 30 ml tinkture od mljevene crvene paprike
Priprema:
Bocu od pola litra napunite glogovim sirupom do pola. U odvojenoj posudi izmješajte tinkture i zatim ih dodajte sirupu i dobro promiješajte. Pijte po jednu kašiku 3 do 8 puta dnevno.
Izvor: stil/alternativaljekovitogbilja.info