Zašto se postaču PREPORUČUJE da prekine post upravo sa HURMOM? Ono što one sadrže je NEVJEROVATNO

Vrijeme je Ramazana, svetog mjeseca za muslimane-postače. Naime, njima se u Svetoj knjizi preporučuje hurma kao sredstvo kojim prekidaju svoj post.


Nećemo pričati o vjeri u ovom članku, iako smo se pomenuli, ali smo odlučili istražiti po čemu je to hurma specifična i da li je zaista toliko zdrava koliko se priča, ne samo među muslimanima, nego i među ljekarima koji je rado prepočučuju.

Hurma/Urma/Datula – Možete ih zvati kako želite, ali niko dosad nije osporio njihovo ljekovito dejstvo na naš organizam.

Osim dobrog okusa, ova namirnica nudi i nekoliko zdravstvenih prednosti, pa nema razloga da je ne konzumirate češće i na taj način doprinesete sopstvenom zdravlju.

Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alternativa običnom šećeru.


Anemični pacijenti trebali bi jesti što više hurmi, jer su one odličan izvor željeza. 100 gr hurmi sadrži oko 0,90 željeza, što je oko 11% preporučene dnevne vrijednosti. Željezo, kao dio hemoglobina unutar crvenih krvnih stanica, određuje nosivost kisika u krvi. Najviše potrebe za željezom imaju djeca u pubertetu i trudnice.

Lijek za seksualne smetnje

Sirup od hurmi se moze koristiit za liječenje slabog srca. Moze se koristiti i za liječenje seksualne slabosti. Kad se pomiješaju s medom i mlijekom od hurmi se napravi tonik koji je koristi za liječenje seksualnih smetnji kod oba spola i taj sirup jača tijelo i povećava nivo energije. Sirup je od koristi i starijim osobama. Poboljšava izdrzljivost i čisti tijelo od otrova koji se u ćelijama nakupljaju s vremenom.

Olakšava porođaj

Vitamini za oči

Reguliše tjelesnu težinu

Snižava holesterol


Hurme imaju sposobnost da smanje nivo LDL neželjenog holesterola u tijelu. Zato je ovo izvrsna hrana za ljude s visokim holesterolom, koji uzrokuje masne naslage u arterijama koje dovode do stvaranja krvnih ugrušaka i drugih srčanih bolesti.

Idealna hrana za postače

Hrana za bebe

Jača zubnu caklinu

Štite kosti

Poboljšavaju funkciju mozga

Hurme su bogat izvor jednostavnih prirodnih šećera. Ovi šećeri obezbjeđuju tijelu važnu glukozu i pomažu u stabilizaciji šećera u krvi. Na ovaj način doprinose poboljšanju moždanih aktivnosti, boljoj spoznaji i koncentraciji.
Izvor: novi.ba