Ovo nikako NEMOJTE govoriti djetetu!

Roditeljstvo je jedno od najvećih zadovoljstava koje čovjek može da osjeti u svom životu, ali istovremeno to je i jedna od najvećih odgovornosti!


Kako se niko naučen nije rodio, a učimo dok smo živi nije na odmet skrenuti pažnju na greške koje često prave mladi roditelji pri vaspitanju djece, ali i da upozorimo one koji se tek spremaju na ovaj veliki korak u svom životu.


U djetinjstvu ljudski mozak se formira na osnovu socijalnih interakcija, a način na koji se drugi ljudi, prije svega roditelji odnose prema djeci, ona usvajaju kao sliku o sebi.

Psiholozi upozoravaju da roditelji djeci starosti oko dvije godine nikako ne bi trebalo da govore sljedeće rečenice: Sram te bilo; Dječaci ne plaču; Ne budi beba; Nikad neće biti ništa od tebe.


Razlog je taj što rečenice ovog tipa djeci ruše samopouzdanje, a kada se djeca postide ona se osjećaju odbačeno i povlače se u sebe. To može podstaći agresiju, a ograničava im se spontanost, uništava samopouzdanje i sposobnost za učenjem!

Psiholozi ističu i da ove rečenice izazivaju kratkoročan efekat kod djeteta, jer ono želi da udovolji roditeljima, ali je dugoročno njihov efekat razoran. Stvar je u tome da dijete uči da ugađa roditeljima da ne bi bilo kažnjeno, a ne zato što je uvidjelo probleme u ponašanju.
Izvor: Alo.rs